Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5. Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5. Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista."— Esityksen transkriptio:

1 Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5

2 Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista. - Hakemistopalvelimiin tieto on järjestetty oliohierarkiaan, joka vastaa tietojen loogista hierarkiaa, eikä itse verkon rakennetta - Tarjoavat käyttäjille helpon ja keskitetyn pääsyn resursseihin. - Myös käyttöoikeuksien hallinta hoituu keskitetysti, joten ylläpidon työ helpottuu.

3 X.500 ja DAP - Vuonna 1988 syntynyt X.500-standardi (ITU-T) määrittelee OSI-mallin mukaisen avoimen hakemistopalvelun. - Standardissa sovellukset keskustelevat DUA:n (Directory User Agent) kautta DSA:n (Directory System Agent) kanssa. - Protokollana toimii DAP (Directory Access Protocol) - DAP on raskas ja monimutkainen protokolla. Niinpä sille on kehitetty kevyempi vaihtoehto: LDAP (Lightweight Directory Access Protocol), joka tunnetaan myös nimellä X.500 Lite.

4 LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) - LDAP tarjoaa kevyemmän ja yksinkertaistetun yhteystavan X.500-hakemistopalveluun. Toimii suoraan TCP:n päällä ja tarjoaa vain tärkeimmät X.500-standardin määrittelemistä palveluista. - Ensimmäinen versio syntyi vuonna 1993, jonka jälkeen protokollasta on kehitetty kaksi uudempaa versiota. - Monet nykyiset Linux- ja Unix-ympäristöihin suunnitellut ohjelmat sisältävät LDAP-tuen. - LDAP-servereiltä voidaan hakea tietoa URL-osoitteiden avulla.

5 Toimintaperiaate

6 OpenLDAP - Ainut ajan tasalla oleva avoimen lähdekoodin LDAP-toteutus. Lisenssi: OpenLDAP Public License - Laajassa käytössä GNU/Linux-alustalla. - Koostuu seuraavista osista: - slapd - slurpd - libldap - komentorivityökalut

7 NIS (Network Information Service) - Sun Microsystemsin kehittämä hakemistopalveluprotokolla. - Protokollan alkuperäinen nimi oli Yellow Pages (YP), mutta koska se oli rekisteröity tavaramerkki, joutui Sun nimeämään protokollan uudestaan. - Tuettuna lähes kaikilla Linux- ja Unix-alustoilla. - Ei sovellu salasanojen turvalliseen jakamiseen verkossa: - Heikko DES-salaus - Asiakkailla mahdollisuus hakea koko salasanatietokanta itselleen.


Lataa ppt "Hakemistopalvelut Aleksi Kaalinpää OH5. Mitä hakemistopalvelut ovat? - Ohjelmistoja, jotka varastoivat ja organisoivat tietoa verkon käyttäjistä ja resursseista."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google