Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yksin yhdessä – yksinäisyys parisuhteissa Osmo Kontula, tutkimusprofessori Väestöntutkimuslaitos, Väestöliitto.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yksin yhdessä – yksinäisyys parisuhteissa Osmo Kontula, tutkimusprofessori Väestöntutkimuslaitos, Väestöliitto."— Esityksen transkriptio:

1 Yksin yhdessä – yksinäisyys parisuhteissa Osmo Kontula, tutkimusprofessori Väestöntutkimuslaitos, Väestöliitto

2 Yksinäisyydestä Yksinäisyys on emotionaalisen ahdistuksen tila. Se on seurausta siitä, että henkilön sosiaaliset kontaktit ja niiden laatu eivät yllä hänen toivomalleen tasolle. Yksinäisyys voi olla hetkellistä, koostuen lyhyistä ja hetkittäisistä mielialoista, tilannekohtaista liittyen erityisen stressaaviin tapahtumiin elämässä, ja kroonista kestäen vaikkapa useampia vuosia.

3 Sosiaalinen ja emotionaalinen yksinäisyys Sosiaalinen yksinäisyys tarkoittaa merkityksellisten ystävyyssuhteiden puuttumista ja tunnetta siitä, että on itse eristäytynyt sosiaalisista kontakteista. Emotionaalinen yksinäisyys taas liittyy erityisesti kumppanin tai puolison puuttumiseen. o Suhteen emotionaalinen laatu (kuten hellyys, ymmärretyksi tuleminen) voi heijastua koettuun yksinäisyyteen. o Avioliitossa puoliso tyydyttää useimmat tarpeet, jotka liittyvät intiimisyyteen, liittymiseen ja emotionaaliseen tukeen. Kuitenkin monilla odotukset ja tarpeet eivät toivotusti kohtaa. o Yksinäisyys on erityisen ahdistavaa intiimeissä parisuhteissa, koska se on ristiriidassa näihin suhteisiin liittyvien sosiaalisten odotusten kanssa.

4 Yksinäisyyden kognitiivinen perspektiivi Käsittelee sitä millainen on suhde odotettujen ja toteutuneiden parisuhteiden välillä. Se liittyy siihen kuinka parisuhdekeskeinen ihminen on – eli kuinka tärkeä parisuhde on ihmiselle ja kuinka paljon hän esimerkiksi panostaa sen löytämiseen. o Parisuhdekeskeinen investoi sosiaalisesti muita vähemmän ystäviinsä, kollegoihinsa ja sukulaisiinsa. Pieneksi jäävä sosiaalinen verkosto lisää todennäköisyyttä sosiaaliseen yksinäisyyteen. Jos yksinelävällä henkilöllä on vahva halu elää kumppanin kanssa, niin hän hyvin todennäköisesti kärsii emotionaalisesta yksinäisyydestä – tämä näkyy erityisesti eronneilla miehillä.

5 Parisuhdeongelmat ja yksinäisyys Eniten emotionaalista yksinäisyyttä on eronneilla, joiden avioliitot ovat olleet täynnä konflikteja. Konfliktien täyttämä suhde on aiheuttanut itselle yleisen tunteen sosiaalisesta eristyneisyydestä. Yksinäisyyden prosessi alkaa usein puolison kielteisistä tunteista, joiden seurauksena henkilö alkaa pitää parisuhteen ongelmia vakavina ja ryhtyy työstämään niitä yksin ilman kumppanin osallisuutta. Puolisot saattavat uskoa, että ongelmista puhuminen johtaa vain suurempaan kielteisyyteen. Tällainen elämä tuottaa parisuhteessa nopeasti yksinäisyyttä.

6 Aineistot FINSEX-aineistot 1992, 1999 ja 2007. Perhebarometri 2013 (”Yhdessä vai erikseen”). Heille on esitetty muiden joukossa kysymys: Millainen on elämäntilanteenne juuri nyt? Valmiit vaihtoehdot olivat: o 1. Hyvin yksinäinen, o 2. Melko yksinäinen, o 3. Vähän yksinäinen, ja o 4. Ei lainkaan yksinäinen. HSYK-data 2014.

7 18.9.2016Osmo Kontula

8 18.9.2016Osmo Kontula

9 18.9.2016Osmo Kontula

10 18.9.2016Osmo Kontula

11 18.9.2016Osmo Kontula

12 18.9.2016Osmo Kontula

13 18.9.2016Osmo Kontula

14 18.9.2016Osmo Kontula

15 18.9.2016Osmo Kontula

16 Naimisissa olevat miehet (38 %) ja naiset (36 %), jotka ovat tunteneet itsensä viimeisen vuoden melko usein tai jatkuvasti yksinäisiksi. MiehetNaiset Tuntee itsensä rakastetuksi18 %28 % Sosiaaliset suhteeni ovat minua tukevia ja palkitsevia 37 % 36 % Tuntee usein, ettei kukaan oikein ymmärrä minua 31 % 35 % On tyytyväinen henkilökohtaisiin ihmissuhteisiinsa 42 % 55 %

17 Mikä on auttanut merkittävästi yksinäisyyden lievittämisessä toistuvasti yksinäisyydestä kärsiviä naimisissa olevia miehiä ja naisia. MiehetNaiset Internet60 %56 % Perheen kanssa vietetty aika30 %51 % TV:n katselu36 %43 % Ystävien kanssa vietetty aika25 %37 % Kirjallisuus, kirjoittaminen23 %37 % Itsetyydytys tai seksi muiden kanssa37 %7 % Alkoholin käyttö30 %13 % Lenkkeily, kuntoliikunta, tanssi21 %32 % Pornon katselu31 %1 % Luonnossa oleminen25 %31 % Lemmikin tai muun eläimen hoitaminen 14 % 30 %

18 Arvioita Edellä käsitelty parisuhdeyksinäisyys on painottunut käytännössä parisuhteisiin liittyvään emotionaaliseen yksinäisyyteen, vaikka ihmisten vastauksiin on voinut vaikuttaa myös heidän tuntemansa sosiaalinen yksinäisyys. Näin on ollut varsinkin tuloksissa paikoitellen mainituilla yksineläjillä. o 5 prosenttia parisuhteessaan melko yksinäisiä tarkoittaa 75.000 naista ja lähes yhtä monta miestä. Yksinäisillä ihmisillä heidän sosiaaliset ja kumppaniin liittyvät sosiaaliset ja emotionaaliset odotukset ja tarpeet eivät ole toteutuneet. Parisuhteessa elävät taas voivat hävetä tai jopa kieltää yksinäisyyden tunteensa, sillä ympäristö odottaa, että parisuhteen tulisi suojata heitä yksinäisyydeltä.

19 Yksinäisyyttä tuottaa Yksinäisyys oli odotetusti yleisempää niillä vastaajilla, jotka eivät tunteneet parisuhdettaan kovin onnelliseksi, joiden parisuhteessa oli vain vähän fyysistä läheisyyttä ja puolisoiden välistä koskettelua. Yksinäiset kokivat parisuhteensa epäoikeudenmukaiseksi ja heidän parisuhteissaan oli enemmän erilaisia konflikteja tai ristiriitoja. Näissä suhteissa puolisolta saatavaa henkistä ja emotionaalista tukea ei koettu riittäväksi ja stressaavaan elämäntilanteeseen liittyi paljon erilaista psyykkistä oireilua. Kun ihminen elää ongelmallisessa ja stressaavassa parisuhteessa ja kokee samalla yksinäisyyttä, niin tämä kuormittaa omaa mielenterveyttä.

20 Yksinäisyyttä tuottaa Eroajatukset olivat yhteinen nimittäjä itsensä yksinäisiksi kokeneille. Varsinkin naisilla yksinäisyyden tunteet voivat sysätä käyntiin eroon johtavan prosessin. Yksinäisyyttä tuottaa epävarmoissa ja ongelmallisissa suhteissa se, että ihmiset häpeävät näitä ongelmiaan eivätkä kehtaa häiritä niillä muita. o Varsinkaan miehet eivät ole tottuneet paljastamaan intiimejä ongelmiaan muille ihmisille. Tästä koituva pieni sosiaalinen verkosto tuottaa sosiaalista yksinäisyyttä.

21 Naisten ja miesten yksinäisyys Yksinäisyyttä tuntevat parisuhteessaan herkemmin ne ihmiset, joilla on muita suurempia odotuksia parisuhdettaan kohtaan. He pettyvät odotuksissaan. o Sen syynä voi olla yksinkertaisesti vaikka se, että parilla ei ole ollut riittävästi yhteistä aikaa. Jos parisuhteessa on vakavampia ongelmia, tämä tuottaa naisille merkittävästi enemmän yksinäisyyttä kuin miehille. o Naisilla on todettu olevan miehiä enemmän odotuksia parisuhteensa toimivuudesta ja laadusta. Parisuhdekeskeiset ihmiset tuntevat itsensä erityisen yksinäisiksi, jos he elävät yksin. Tämä on miehille tyypillisempää kuin naisille. Yksinäisyyttä tunnetaan myös sinänsä hyvin toimivissa erillissuhteissa, koska niistä puuttuu kaivattua kumppanin läsnäoloa.

22 Yksinäisyys ja eroaminen Yksinäisyys on usein viimeinen askel siinä parin eriytymisprosessissa, joka johtaa vähitellen eroamiseen. o Jos puolisolta ei saada henkistä ja emotionaalista tukea, niin tämä voi olla tärkeä syy eropäätöksen tekemiseen. Tämä saa naiset miehiä useammin valmistelemaan eroamista. Eroaminen johtaa sekä henkilökohtaisten että sosiaalisten resurssien menettämiseen. o Parin yhteisen sosiaalisen verkoston ihmiset asettuvat jommankumman puolelle. o Yksinäisillä ihmisillä on taipumuksena paljastaa vain vähän intiimiksi koettuja asioitaan toiselle sukupuolelle ja heillä on rajoituksia tavoissaan kommunikoida muiden kanssa. Ikääntyvillä puolison puuttuminen yhdistyneenä kontaktien puuttumiseen lasten, sisarusten ja ystävien kanssa lisää merkittävästi yksinäisyyden riskiä.

23 Yksinäisyys ja lapset Eron jälkeen eläminen omien lasten kanssa ei vähentänyt yksinäisyyden tunteita verrattuna lapsettomiin eronneisiin. Tämä kertoo siitä, että tässä käsitellyissä aineistoissa on raportoitu erityisesti parisuhteisiin liittyvästä emotionaalisesta yksinäisyydestä. Ongelmallisen parisuhteen tuottamaan yksinäisyyttä ei ole voinut suuresti lievittää muiden sosiaalisten suhteiden avulla, ei edes tiiviillä yhteisellä elämällä omien lasten kanssa. Parisuhde tarjoaa tukea ja läheisyyttä, jota ei voi kunnolla korvata muiden ihmissuhteiden avulla.

24 Me-tunne yksinäisyyttä poistamassa Tärkeää on erillisyyden sijaan kehittyvä me-tunne eli se kuinka paljon henkilö näkee ja kokee itsensä parin tai yhteisen tiimin osana. Kumppanit tekevät havaintoja siitä kuinka kumpikin mukautuu parisuhteeseen ja tekee sen hyväksi uhrauksia. Kun kumppaneille kehittyy suurempi luottamus toinen toistensa sitoutumisesta parisuhteeseen, heistä tulee entistä riippuvaisempia toisistaan. He ovat entistä enemmän valmiita unohtamaan suhteen mahdolliset vaihtoehdot ja entistä halukkaampia investoimaan parisuhteeseen.

25 Yksinäisyyden ehkäisy Yksinäisyyden tunteita ehkäisevät parhaiten parisuhteet, joissa on rakkautta ja molemminpuolista arvostusta, jotka tarjoavat sosiaalista, henkistä ja emotionaalista tukea sekä tunteen siitä, että molemmat puolisot panostavat aikaansa ja resurssejaan parisuhteen hyväksi. Yksinäisyyttä ehkäisevät parisuhteet, joissa vallitsee yhteenkuuluvuuden tunne ja me-henki. Parit nauttivat toistensa seurasta ja yhdessäolosta ja parin välillä on vahva eroottinen ja seksuaalinen vetovoima. Suhteiden kommunikaatio toimii hyvin ja parit kykenevät ratkaisemaan ristiriitansa puhumalla. Parien molemmista osapuolista tuntuu, että kumppani ymmärtää itseä ja että parien osapuolilla on samanlainen käsitys siitä millaista tulevaisuutta parit ovat yhdessä rakentamassa.


Lataa ppt "Yksin yhdessä – yksinäisyys parisuhteissa Osmo Kontula, tutkimusprofessori Väestöntutkimuslaitos, Väestöliitto."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google