Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO ASIN2015 KOIVISTO ROOSA & TAMMELIN JASMI.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TURVALLINEN LÄÄKEHOITO ASIN2015 KOIVISTO ROOSA & TAMMELIN JASMI."— Esityksen transkriptio:

1 TURVALLINEN LÄÄKEHOITO ASIN2015 KOIVISTO ROOSA & TAMMELIN JASMI

2 TARPEET JA TAVOITTEET Työtilassa kehitetään innovaatio liittyen turvalliseen lääkehoitoon. Innovaatio on osa ASIN-kurssia. Vuodeosastoilla on eri ohjeet klexanen kirjaamiseen. Olisi hyvä, että osastoilla olisi yhteiset pelisäännöt.

3 TARPEET POTILASTURVALLISUUDEN PARANTAMINEN Välttämättä kaikilla osastoilla ei antokirjata potilaan saamaa Klexanea potilastietojärjestelmään. Tämä lääke on potilaan lääkelistalla menevä lääke ja ne kuitataan annetuksi lääkekansliassa olevaan kansioon. Potilasasiakirjoihin tulee merkitä riittävät tiedot lääkehoidon tarpeesta ja annetusta hoidosta. Tällaisia tietoja ovat muun muassa lääkkeen nimi, määrä, antomuoto, kerta- ja vuorokausiannos sekä antotapa. Myös antoajankohta ja antaja sekä lääkkeen määrääjä ovat tärkeitä tietoja.

4 MIKSI ANTOKIRJAUS ON TÄRKEÄÄ  Kun Klexane antokirjataan toimenpiteet pääsevät alkamaan ajoissa, eikä turhaa saliaikaa mene (saliaika kallista)  Tieto potilaan saamasta lääkkeestä nähtävillä helposti seuraaville työvuoroille.  Antokirjaus näkyy myös muille osastoille sekä muissa aluesairaaloissa, jos/kun potilas siirtyy jatkohoitoon.  Lisää verenvuodon riskiä jos potilas saa tupla-annoksen  Saamatta jäänyt lääke lisää veritulppariskiä

5 TAVOITTEET Tavoitteena on luoda toimintamalli joka parantaa lääketurvallisuutta ja samalla varmistetaan, että potilaan saamat lääkkeet ovat ajan tasalla sekä antokirjattuna. Tässä toimintamallissa esimerkki lääkkeenä on Klexane. Toimintamallissa hyödynnetään osastoilla käytettävää mobiilikirjauslaitetta, jolla lääkkeen saa antokirjattua samalla kun potilas saa lääkkeen. Tietojen dokumentointi on tärkeää, koska potilaan hoitoa ohjaavat aiemmin tehdyt ratkaisut, jotka tulee olla selkeästi merkitty. Lääkehoidon merkinnöillä varmistetaan jatkuvuus ja tiedon kulku sekä tietojen siirtyminen yksiköiden välillä

6 TOIMIJAT ASIAKASNÄKÖKULMA Osastolle tulevat potilaat joilla Klexane hoito AMMATTILAISNÄKÖKULMA Osaston sairaanhoitajat joilla on lääkeluvat ja LOVE suoritettuna  ORGANISATORINEN NÄKÖKULMA Koko organisaatio  POLIITTIS-HALLINNOLLINEN NÄKÖKULMA Valtakunnallisesti samat ohjeet.

7 TEHTÄVÄT JA TYÖNJAKO ASIAKASNÄKÖKULMA Potilas luottaa sairaanhoitajaan, että saa oikean lääkkeen ja tieto dokumentoidaan. Tämä jää sairaanhoitajan vastuulle. Potilaan hoidon jatkumisen kannalta olisi hyvä, että potilaan lääketiedot menisi sähköisesti jatkohoitopaikkaan AMMATTILAISNÄKÖKULMA NYKYTILANNE: Sairaanhoitajien viedessä lääkkeitä hän ruksii kansiosta yli kohdan, mikä kertoo muille hoitajille, että lääke on viety potilaalle INNOVAATIO: Jos potilaan lääkkeenanto varmistettaisiin antokirjaamalla lääke mobiililaitteella tulisi sairaanhoitajan tehtyä tuplatarkistus klexanen pitoisuudesta sekä, että lääke menee oikealle potilaalle. ORGANISATORINEN NÄKÖKULMA Innovaatio: jokaisella osastolla olisi sama käytäntö.

8 TIEDOT, TAIDOT JA VÄLINEET ASIAKASNÄKÖKULMA  Potilas pääsee näkemään omia tietoja KANTA.fi sivustolta. AMMATTILAISNÄKÖKULMA  Mobiililaitteet lääkkeiden antokirjaukseen.  Osastokokoukset aiheesta.  LOVE – suoritukset. ORGANISATORINEN NÄKÖKULMA  Mobiilikirjauslaitteet jokaiselle osastolle.

9 LAIT JA ASETUKSET ASIAKASNÄKÖKULMA Laki potilaan asemasta ja oikeuksista: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785?search[type]=pika&search[pika]=laki%20potilaan%20asemasta% 20ja%20oikeuksista http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785?search[type]=pika&search[pika]=laki%20potilaan%20asemasta% 20ja%20oikeuksista AMMATTILAISNÄKÖKULMA FinCC - luokituksessa lääkehoito on oma komponenttinsa. Se sisältää lääkkeiden käyttöön ja lääkehoidon toteutukseen liittyvät tiedot. Hoidon tarveluokituksessa (SHTaL) lääkehoidon komponentin pää -ja alaluokissa on huomioitu lääkkeiden oikean käytön, lääkehoidon oikean toteuttamisen sekä lääkitykseen liittyvän asianmukaisen tiedon lisäksi lääkkeiden käytön riskit. Jokaisen lääkehoitoa toteuttavan tulee suorittaa LOVE http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870395 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940559

10 PERIAATTEET JA SÄÄNNÖT ASIAKASNÄKÖKULMA  Jokaisella potilaalla on oikeus hyvään hoitoon, johon kuuluu mm. turvallinen lääkehoito AMMATTILAISNÄKÖKULMA  Sairaanhoitajien tulee antokirjata lääkkeet, jotta saaduista lääkkeistä on dokumentoitua tietoa. ORGANISATORINEN NÄKÖKULMA  Yhtenäiset ohjeet ja toimintatavat jokaiselle osastolle, jotta lääkehoito toteutuu yhtenäisesti ja potilasturvallisesti.

11 TALOUS ASIAKASNÄKÖKULMA  Voiko potilasturvallisuutta mitata rahassa?  Hoidon laatu parempaa (oikea hoito + oikea lääke = lyhyempi sairaalahoitojakso). AMMATTILAISNÄKÖKULMA  Lääkehävikki vähenee ja lääkevirheistä johtuvat kulunmenetykset pienenevät. ORGANISATORINEN NÄKÖKULMA  Mobiililaitteiden hankinta on iso menoerä. Haittatapahtumien väheneminen vähentää potilasturvallisuuteen kuuluvia menoeriä (korvaukset yms.)

12 TOTEUTUKSEN SUUNNITELMA (FIKTIIVINEN) Olemme kehittäneet yhtenäisen ohjeen lääkkeen antokirjaamiselle. Lääkkeet tulisi innovaatiomme mukaan kirjata mobiililaitteella lääkkeenannon yhteydessä. Tällä tavalla lisättäisiin potilasturvallisuutta..

13 Lääkkeen tuplatarkastus: jokainen lääkeluvallinen sairaanhoitaja tuplatarkastaisi antamansa lääkkeet mobiilikirjauksen yhteydessä. Potilaan tunnistaminen: kun lääke annetaan potilaalle, tunnistetaan potilas normaaliin tapaan sekä luetaan potilaan tiedot tunnistusrannekkeelta. Jos esimerkiksi klexanea ei ole antokirjattu yhteisten sääntöjen mukaisesti tehdään HaiPro-ilmoitus. Lääkevirheet on yleisimpiä HaiPro-ilmoitusten aiheita.

14 Työntekijöitä tiedotettaisiin osastokokouksessa ja mobiilikirjaus käytäisiin yhdessä läpi (jos sitä ei ole osastolla ollut aiemmin käytössä). Mobiilikirjauksesta pidetään koulutus, johon jokainen on velvollinen osallistumaan. Koulutukset pidetään ennen käyttöönottoa. Kun jokainen on käynyt koulutuksen läpi, otetaan mobiilikirjaus käyttöön. Osaston kirjaamisvastaava ottaa vastaan "näytöt" mobiilikirjauksesta ihan kuin kanylointinäyttö. Lääkkeen antokirjaamisesta tulee yhteiset ohjeet osastolle ja jokaisen työntekijän on ne luettava ja kuitattava.

15 ARVIOINNIN SUUNNITELMA ARVIOITAVA MUUTOS:  Lääkehoito tulisi turvallisemmaksi ja virheitä tulisi vähemmän. ARVIOINNISSA KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT:  Tutkitaan tehtyjä HaiPro-ilmoituksia ja verrataan niitä aikaisempaan ennen mobiilikirjauksia.  Pidetään osastokokous esim. puolen vuoden käytön jälkeen ja kysytään mielipiteet mobiilikirjaamisesta.  Haastatellaan hoitajia.


Lataa ppt "TURVALLINEN LÄÄKEHOITO ASIN2015 KOIVISTO ROOSA & TAMMELIN JASMI."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google