Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
JulkaistuTapio Salonen Muutettu yli 7 vuotta sitten
1
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen ravitsemuksen yksikkö, KYS
2
Marevan-hoito - lähtökohtana hyvä ruokavalio Ruokavalio Lääkkeen annostelu INR tavoitellulle hoitotasolle Lääke annostellaan ruokavalioon sopivaksi, ei päinvastoin !
3
3 Ruokavalio Marevan-hoidon aikana Hyvä perusruokavalio, jossa K-vitamiinin saanti runsasta ja tasaista Kasviksia ja hedelmiä vapaasti! → käytännössä huomiota vain tummanvihreisiin lehtivihanneksiin - lehtikaali, ruusukaali ja pinaatti aterian osana kohtuullisia annoksia Marjoja max 2 dl/vrk Mitä suurempi K-vitamiinin saanti, sitä paremmin INR-arvo suosituksen mukainen
4
Puoli kiloa kasviksia päivittäin Puoli kiloa = kuusi annosta yksi pieni omena yksi keskikokoinen porkkana 2 dl marjoja yksi keskikokoinen tomaatti 2 dl salaattia tai raastetta 1,5 dl keitettyjä kasviksia K-vitamiinia 70 – 100 µg
5
Muita Marevanin tehoon vaikuttavia tekijöitä Alkoholi –vaikuttaa lääkkeen tehoon Vitamiinivalmisteet –suuret annokset (yli saantisuositusten) A-, E- ja C- vitamiinivalmisteita saattavat lisätä lääkkeen tehoa -> INR suurenee Kalaöljy –runsas määrä (yli 3 g/pv) saattaa muuttaa Marevanin vaikutusta Greippimehu, (karpalomehu) –saattavat estää lääkkeen hajoamista -> lääkkeen pitoisuus elimistössä lisääntyy -> INR suurenee Luontaistuotteet –saattavat voimistaa tai heikentää lääkkeen vaikutusta Tonic–vesien kiniini lisää lääkkeen vaikutusta
6
INR-arvon sopivaa tasoa edesauttavat Runsas K-vitamiinin saanti –monipuolinen, kasviksia runsaasti sisältävä ruokavalio –hedelmiä vapaasti –marjoja max 2 dl/vrk –turhat rajoitukset pois! Alkoholia hyvin harkitusti Vitamiinivalmisteiden kontrolloitu käyttö, vitamiinit monipuolisesta ruoasta Ei luontaistuotteita Lääkkeiden kontrolloitu käyttö
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.